پاسخ آیت الله بهجت
آیتالله بهجت رحمهالله در پاسخ به کسانی که دستورالعملی برای سیر و سلوک میخواستند، میفرمودند: «هر روز نصف صفحه از کتاب معراجالسعاده را بخوانید و بدان عمل کنید بعد از یک سال در خود تغییر را احساس میکنید».
علاقهمندان میتوانند گزیدههایی از این کتاب را در روزهای شنبه در کانال رسمی مرکز تنظیم و نشر آثار آیتالله بهجت قدسسره مطالعه فرمایند:
یازدهم.
[جهل مرکب] عبارت است از اينکه: کسی چيزی را نداند، يا خلاف واقع را بداند و چنان داند که حق را يافته است؛ پس او نمیداند، و نمیداند که نمیداند، و آن بدترين رذايل است. و دفع آن در نهايت صعوبت است.
… و از اين جهت حضرت عيسی علینبيناوآلهوعليهالسلام فرمودند که: «من از معالجۀ اکمه و ابرص (کور و جزامی) عاجز نيستم، ولی از معالجه احمق عاجزم».
و سبب آن اين است که مادامی که آدمی نداند که جاهل است، به نقصان خود برنمیخورد و درصدد تحصيل علم برنمیآيد، پس در ضلالت و گمراهی باقی میماند. و علامت اين صفت مهلکه و کيفيت شناختن آن، آن است که آدمی، طايفهای (برخی) از مطالب و استدلالات خود را بر جمعی از معروفين به استقامت سليقه و منزّهين از عصبيّت (تعصب) و تقليد عرض نموده اگر ايشان او را تصويب نمودند از جهل مرکب بری و اگر تخطئه نمودند و او خود مذعن (معترف) نباشد، به اين مرض مبتلا خواهد بود و به يک مطلب و يک استدلال اکتفا در شناختن اين مرض نمیتوان کرد.
(معراج السعادة، ص۱۱۰)